Om Gastric bypass

Här tänkte jag skriva lite om vad en Gastric bypass innebär och hur det har gått till för mig att få min operation beviljad och genomförd på St: Görans sjukhus i Stockholm.

Min Gbp-kalender:

2010 nov: Tar för första gången upp mitt viktproblem hos min husläkare och får en remiss skickad om bedöming för viktoperation. Skickas först till Sophiahemmet som meddelar att jag endast kan komma i privat regi. Skickar ny remiss till St:Görans.

2011 mars: Får veta att remissen kom bort. Ny remiss skickas och nu får jag komma på infomöte om Gastric bypass på St:Görans samt träffa en läkare för bedömning. Får operation beviljad av läkaren, men bestämmer mig själv att avvaka och prövar istället Itrims rivstartprogram.

2011-2012: Går ner 20kg med Itrim. Blir gravid. Föder min andra son i juni 2012. Väger mer än någonsin.

2012 nov: Har bestämt mig för gbp. Ringer St Görans igen och berättar att jag har bestämt mig nu.

2012 dec 4: Får träffa läkare (samma som för två år sedan) för en ny bedömning och han tycker att jag åter ska bli godkänd för operation.

2013 jan 16: träffar en till läkare som bekräftar att jag ska få en operation och bestämmer att jag ska gå på
4 veckor VLCD inför operationen samt sätter ett operationsdatum till 12e mars.

2013 februari 8: Träffar min dietist för en konsultation angående VLCD

2013 feb 12: Påbörjar VLCD

2013 feb 25 : Träffar min dietist igen för att följa upp VLCD-dieten som går jättebra

2013 mars 6: Pre-op besök

2013 mars 12: GASTRIC BYPASSoperationen

Så här går min Gastric Bypass till på St:Görans


När jag väl hade bestämt mig själv för att genomföra en gastric bypass kontaktade jag St Göran och fick komma till en läkare för konsultation. Han frågade mig om varför jag vill göra gbp, hur min överviktshistoria ser ut och vad jag har gjort för tidigare försök att gå ner i vikt. På St Görans ska man kunna visa att man gjort seriösa försök att gå ner i vikt innan man överväger en gbp. Man ska även ha BMI över 35 och vara väl införstådd med vad en gbp innebär, både för kroppen rent fysiskt och livsstils mässigt. De håller ett informationsmöte som man måste gå på innan, där de förklarar hur operationen går till och hur man sedan lever sitt liv efter en sådan operation.

När jag väl blivit godkänd för operaton fick jag träffa en kirurg som också gör en bedömning och sedan avgör hur lång fasteperiod jag skulle göra inför själva operationen. Min läkare avgjorde att jag skull gå på VLCD fyra veckor innan operation och grundade det på mitt omfångsrika midjemått.

VLCD

På St:Görans tycker de att det är viktigt att göra VLCD-diet innan, då det ger flera positiva effekter: Rent fysiskt gör denna diet att man snabbt minskar på kroppens fettreserver i bl.a. lever och bukhåla, vilket ger bättre utrymme för själva kirurgen att utföra operationen och bättre chanser till en lyckad titthålsoperation med mindre risk för komplikationer. Inför min VLCD-diet fick jag träffa en dietist och få hjälp att veta hur dieten ska gå till och att det även finns mentala vinster med diet före operatonen. Jag känner själv att min diet på fyra veckor är en stor möjlighet till att bryta gamla mönster så som att äta på oregelbundna tider, småäta och impulsäta och äta för stora portioner. Nu tvingas jag till att inta sex små måltider om dagen med jämna mellanrum och INGENTING däremellan (förutom vatten). Dessutom får jag en rivstart i min viktnedgång som snabbt syns på vågen och ger lite extra peppning.

Operationen

Gastric bypass utförs i så stor utsträckning som möjligt som titthålsoperation. Den är snabbt genomförd och ger en snabbare läkningsprocess efteråt. Vid komplikationer som inte möjliggör titthålskirurgi öppnas istället buken från nedre bröstbensspetsen till naveln.

bild lånad från St:Görans
infoblad om gbp


Magsäcken delas och en liten del av den övre magsäcken kopplas direkt samman med tunntarmen, medan den större delen av magsäcken samt en del av tunntarmen kopplas bort. Den bortkopplade delen kommer att ligga kvar och producera magsaft som vanligt men tappar någon påverkan på näringsupptaget i kroppen. Den nya magsäcken och tunntarmen kan bara rymma en mindre mängd mat i taget som hindrar från att äta för stora portioner. Kroppens näringsupptag ändras också drastiskt och dessa faktorer leder till viktnedgång. För en mer utförlig beskrivning av själva operationen och information om risker, negativa faktorer och komplikationer kan du läsa mer på St:Görans infoblad

Viktnedgången


Bild lånad från St:Görans
infoblad om gbp
Efter operationen får man en snabb viktnedgång, dels pga den ändrade fysiken i mag- och tarmkanalen, men också för att man drastiskt tvingas lägga om sin livsstil. Man måste äta mycket mindre portioner (ca 2dl), äta på regelbundna tider och inta ca sex måltider om dagen. Man kommer inte heller kunna äta för feta eller för söta produkter, då den nya magen och tarmen inte klarar av att hantera för mycket fett och socker. Tillsammans med de nya kostvanorna och motion/träning har man sedan möjlighet att snabbt gå ner i vikt och sedan hålla den med hjälp av sina nya vanor. Så som bilden ovan visar, planas viktnedgången ut, varefter kroppen anpassar sig till den nya magen. Störst viktnedgång får de flesta under den första tiden efter operationen och upp till 18 månader. Detta är en medelsnittsbild och varierar stort från person till person. Men operationen är en hjälp till att ändra sin livsstil så att man resten av livet kan leva ett hälsosammare liv och hålla sin nya vikt.

Hur mycket man går ner i vikt efter operationen, vad man kommer att kunna äta och inte är mycket individuellt. Det finns också en möjlighet att på sikt töja ut sin nya magsäck, så att man åter kan äta större portioner och på så vis öka i vikt igen. Därför är det av största vikt att man tar vara på chansen och verkligen lägger om livsstilen. Gastric bypass kan ju låta som en Quick Fix eller Latmansmetod, men det krävs att man gör allt jobbet på egen hand. Inför operationen håller man sig till den strikta VLCD-dieten och efter operationen har man chansen till en snabb viknedgång om man följer de rekommenderade kostråden. Själva hjälpen med att göra en gbp, ligger i att man (framförallt till en början) tvingas lägga om kosten och äta mycket mindre än vad man är van vid. Dessutom minskas kroppens förmåga att ta upp näring och därmed ökar också chansen till att gå ner i vikt. Men det gäller att äta rätt för att inte förstöra denna chans.

Jag kommer också att få ytterligare konsultationer med min dietist och hjälp av en sjukgymnast att komma igång med träning efter operatonen. Mer om detta kommer jag att skriva, när jag väl kommit så långt i processen.

källor: Min egen Gastric bypass-operation och min kontakt med sjukvården på St:Görans.            St:Görans infoblad om gastric bypassoperationen som finns här

Var den här texten till någon hjälp? Är det något du undrar över eller inte stämmer? Maila gärna eller länmna gärna en kommentar och låt mig veta. kardemummakanel@gmail.com














1 kommentar:

  1. Hej mitt nanm är Diana och jag är 22 men just nu väger jag ungefär 103 kg och har hört av det har operation, jag skulle vilja göra den men är liten rädd att göra den, så kan du bäretta vad man behövas vara vered på, vad är VLCD och hur gick det efteråt, och det är möjligt kan du bäretta så enkel så möjligt tack

    SvaraRadera