söndag 17 mars 2013

Min första matvecka som gbp

Aptitiligt? Frukosten består av en deciliter Nutrilett choklad
toppad med en korssad kalktablett. Yummy ;)
Kan meddela att det blir fasligt många glas i diskmaskinen :P

Go morron! Som jag hoppades igår, mår jag ännu lite bättre igår. Ingen alvedon sen typ midnatt. Aaaaaningen värk i nacken och huvudet, men helt klart uthärdligt och tar inte ens tablett för det :D

Tänkte visa lite hur mina måltider ser ut. Jag trodde verkligen igår att Yes, nu går det lite lättare, nu lär jag fixa lite fler måltider. Men slutsumman blev ändå inte mer än 10dl.

Jag har fått i uppgift av dietisten att äta 2 liter näring per dag + ca 5dl vatten
Näringen ska delas upp på åtta måltider á 2dl. Men oftast får jag i mig bara 1dl och sen är jag proppmätt. Varje mål tar ca 30-60 minuter för mig. Lite snabbare nu än för två dagar sen, men aldrig under en halvtimme per deciliter :P Det är helt omöjligt att hinna med 20 dl då! Har jag dessutom just tagit någon tablett, som jag varit tvungen att svälja ner med vatten, så är jag helt full i tjugo-trettio minuter innan jag kan äta något. Så det gäller att PLANERA när man ska dricka vatten, när man ska ta tabletter och när man ska äta. Phu! Det är inte lätt att förklara.

Är det en varm soppa häller jag upp 1 dl i ett glas och värmer på. Ingen idé att hälla upp två deciliter direkt, eftersom det hinner kallna innan man kommit halvvägs. Så 1 dl, äter den och tänker att sen går jag och värmer på den andra decilitern. Men oftast är jag mätt och måste vänta nån timme och då är det dags för nästa mål! Kalla måltider som tex VLCD kan jag lättare klara 2dl, för jag behöver inte tänka på att det kallnar och på något sätt är just nutrilett lite mer lättdrucket än sopporna.

Så här mycket har jag fått i mig de första dagarna (näring. utöver dricker jag vatten också):
Operationsdygnet: två glas vatten i yttepytteklunkar (typ bara blöta munnen,men var ju så grymt   muntorr att jag satt och smuttade ganska hela tiden).
Dag1: 4 dl av 10 dl
Dag2: 8 dl av 20 dl (första dagen hemma)
Dag 3: 8 dl av 20 dl
Dag 4: 10,5 dl av 20 dl
Dag 5: idag. Förhoppningen ligger på åtminstone 15dl men vi får se om jag fixar det :P

Vatten är bra konstigt. Vatten är det som smakar godast just nu och som är lättast att få i sig, för det lämnar magen snabbast. Dock gör det ont att dricka just vatten. Det är som om jag sväljer mer luft, för det känns som om klunkarna är "hårdare". Skitkonstigt. Det gör ofta lite ont efter just vatten och blir lite som en sten i magen innan de passerar vidare. Antagligen beror huvudvärken dessa dagar på att jag får i mig för lite vätska/vatten. Så jag försöker dricka mer för att få bort den. Dricker även vatten på nätterna när jag vaknar till, för då behöver jag ju inte ta plats i magen från måltiderna ;) och så kan jag sova igenom de hårda stenklunkarna :P

Vilken mat väljer jag?
Min dietist ordinerade mig tre mål VLCD (á 2dl) per dag och fem mål soppa/lättfil/lättmjölk/fullkornsvälling (á 2 dl)
Nutrilett är helt ok att få i sig. tack och lov att jag inte lessnat ur på dem än :P Så det blir ca fyra gånger per dag 1-2 dl per mål. Idag ska jag köra just tre mål á 2 dl, för nu fixar jag två deciliter nutrilett inom en timme :P
Övriga mål blir det Keldasoppor. För enkelhetens skull. Köpte en Bärmults smoothie igår (mango/ananas) för att få lite annat, lite fruktsmak, något riktigt gott. Men den va inte så god som jag tyckte förr. Smakade för stark. Spädde med lite vatten ;). Dietisten tyckte Keldasopporna är bra näringsmässigt för de är mjölkbaserade. Mjölk är tydligen väldigt bra näringsmässigt. Dock är jag ingen mjölkdrickare, så ren mjölk går bort.

Kelda lär jag aldrig vilja ha någonsin igen.
Men det är verkligen min basföda just nu. Har valt att inte göra några egna soppor. Dels för att vi har så liten frys att det inte fanns rum att frysa in i förväg och dels för att jag dagarna innan operation lagade några rätter till maken och barnen, eftersom maken är fotopererad och har svårt att stå och laga mat. Så här efter operationen skulle jag aldrig orkat laga nån mat, så att ha några tetror färdiga soppor, som bara är att hälla upp och värma tretti sekunder i micron är räddningen.

Har kört Sparris, Tomat (smakar pizza), Gulash (köttfärs och lite större bitar i den. Mixade den, men det blir ändå lite köttfärs kvar att tugga. Rätt så gott när allt annat är så plain), och Thai (lite väl spicy. Tänkte att nu får jag väl magsår. Men testade en deciliter och det gick jättebra, så det är ju gott med nått lite mer kryddigt). De första dagarna var det jobbigt med kryddor. Då gick sparrissoppan bäst. Men ju mer dagarna går, desto mer sugen blir jag på att det ska smaka riktig mat.

Men gaaaah så less jag är på den där mjölkiga smaken som alla deras soppor har. "Krämighet" står mig upp i halsen. Men nu är det ju bara idag och imorgon kvar, sen får jag börja med puréad mat, så nu gör jag slut på de soppor jag har hemma och sen går jag över på maaaaaat :P

Det har inte blivit att jag druckit yoghurt/fil/möjlk. Gillar inte att dricka mjölk som den är och yoghurt naturell går bara bra i matlagning. Filmjölk brukar jag gilla, men drack det på sjukhuset och känner bara agg mot det just nu (dessutom hade de bara 3%ig, vilket jag aldrig gillat. Själv kör jag alltid lätt A-fil i vanliga fall, så att dricka den där tjockfilen va ingen hit som nyopad. Hur tänker de egentligen?). Ja det var faktiskt rätt konstigt på sjukhuset. Det fanns olika varma soppor att välja på som gastric bypass opererad och osockrad nyponsoppa. Sen fanns det vanlig fil, trots att dietisten sa att jag skulle ta lättfil och VANILJ yoghurt. Är det inte socker i den?? Kanske inte så konstigt att jag inte fick i mig nått första dagen :P

Smoothies tror jag kan vara en riktig hit! Ta mjölk eller naturell yoghurt, lite vaniljpulver, några bär (och lite sötningsmedel om man vill). Det brukar jag tokälska i vanliga fall. Men jag har inte haft ork att stå och fixa och mixa i köket. Men kanske ska slå till på en liter lättyoghurt och lite frusna hallon och jordgubbar tills imorgon ;) Jag köpte och frös in jättemånga mango förut, när de va tokbilliga på vårt ica. mango, hallon, vanilj och yoghurt. ja nu blev jag nog faktiskt SUGEN för första gången sen operationen.

Ja det här är nog en ganska bra summering och reflektion över min första kostvecka som gastric bypass opererad. Hur äter ni andra?

6 kommentarer:

  1. Bläää! Kan inte annat än hålla med dig om Kelda. Jag struntar faktiskt i dom för jag får hemska kvällningar!

    Jag är ändå lite avis på dig som känner mättnadskänsla =/ Jag känner faktiskt inga eller jag vet inte. Jag har nog glömt hur det känns, jag åt ju alltid tills jag var proppmätt...

    Testade smoothie för första gången igår =) Mango med lite mjölk och glass utan vanligt socker. Riktigt mumsigt en lördags kväll. Smoothie är nog en hit för alla som är inne i soppfasen. Dock läääängtar jag verkligen efter pureérna nu, lite potatismos lockar välldigt mycket!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, jag kan inte heller riktigt avgöra om jag känner mättnad eller inte. tror att det är för tidigt efter operationen än. Man har ju lite andra konstiga känningar och smärtor i magtrakten första veckorna. svårt att veta vad som är mätt, eller proppmätt och vad som är något annat tycker jag. Så fort jag får lite ont, tänker jag "var det för att jag åt för snabbt/ för mycket?" men det är ju jättesvårt att avgöra. tror det kommer att ge sig med tiden

      Idag är min sista dag på soppor och imorgon startar puréveckan, men redan idag har jag moffat i mig en knäckemacka med philadelphia på. Tuggade noga och det gick jättebra :) Nä Kelda är nog ett avslutat kapitel nu :P Har en felixsoppa kvar att klämma (typ tre måltider) och sen kör jag lite LCD från Allevo och i morgon blir det no more soup! :D

      Jag kommer också att köra på med smoothie, särskilt som frukost tänker jag. Men istället för mjölk/glass funderar jag på att ta kvarg som är mindre fett och mer protein. Man kan ju späda den med lite vatten/lättmjölk om det blir för tjockt. Och sen bär.

      kramar

      Radera
  2. Hej Kardemumma!
    Hittade din blogg för en liten stund sedan när jag surfade runt.
    Jag har hittat en del bloggar, men de är ofta lite äldre vilket gör att de har kommit så 'långt' och alla frågor kring op inte längre är aktuella (naturligtvis) så det var kul att hitta ngn som är 'färsk'.
    Jag ska själv göra min op den 8/4, så jag är inne på sopporna och det går förvånansvärt bra måste jag säga.
    Jag ville bara hojta till och säga att jag kommer följa dig och kanske komma med frågor framöver.
    Ha det gott!

    /Åse:)

    SvaraRadera
  3. Hej och välkommen :)
    Vad kul att du känner att det går riktigt bra med flytet. Man har förstås alltid sina motgånger och jobbiga stunder. Men det är bara att ge järnet och tänka att du SKA KLARA DET! Du är välkommen att fråga på, jag delar gärna med mig av min erfarenhet.
    You go girl!
    kram

    SvaraRadera
  4. Hej :-) Ska göra min op i övermorgon och är livrädd!!! Kul att se att man tydligen kan överleva som GBPAd :-D Hoppas på bästa fortsättningen till er alla :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan och välkommen hit :)
      Jodå, visst överlever man :D och vad bättre är: Livet blir bara BÄTTRE OCH BÄTTRE efter operationen. Det är mitt livs bästa beslut (efter giftermål och barn). Jag är grymt nöjd och hoppas allt ska gå lika bra för dig :)
      Lycka till imorgon. Återkom gärna om du har frågor och funderingar :)
      Kram

      Radera