onsdag 16 januari 2013

Final Countdown

 Läkarbesök 2 inför gastric bypass. Operationsdatum bestämt
Äntligen en operationstid!

Jag var helt gruvligt nervös när jag vankade av och an hemma på förmiddagen idag. Klockan ett hade jag tid hos Specialistläkaren på St Görans för en ytterligare bedömning och slutgiltigt godkännande för operation. Jag är ju redan beviljad, men de gör så att säga en kompletterande bedömning.
Jag fick lite specifik faktabeskrivning om själva operationen och hur det fungerar efteråt. Nog för att jag redan detaljläst allt jag kommer över om gastric bypass de senaste månaderna, men ändå. Det är ju viktigt att de lämnar ut information och ger möjlighet för patienten att ställa frågor. Det skulle ju vara tragiskt om man ångrar sig, för att man inte riktigt insåg vad det innebar (svårt att veta förstås om man gör, men det är ju bra att få så mycket information och konsultation som möjligt).

St Göran har också ett infomöte som alla gastric bypassare måste gå på, men det gjorde jag när jag funderade på den här 2010, så jag behöver inte gå om det. Sen har ju min man också opat sig, så jag har ju verkligen satt mig in i vad det innebär.

Däremot har jag haft magkatarr några gånger den senaste veckan (ellervadetnuär). Jag får som sugande smärtkramper i övre magmun (tror jag, eller alldeles under bröstbensspetsen) och det gör fruktansvärt ont :S
Härom kvällen låg jag och kunde knappt resa mig. Tar novalukol (blev rekommenderad av sjukvårdsupplysningen) men det hjälper inte. Tar ibumetin. Somnar tillslut. Det kommer ofta på kvällen och är borta igen på morgonen efter. VÅGAR inte låta bli att nämna det för doktorn, ifall det är något som ger oanade komplikaitoner efter open. Så tyvärr blev det en gastroskopi beställd idag också :(
Ja egentligen ÄR det ju BRA att få det utrett och jag har haft de här problemen till och från under flera år, men bara något enstaka anfall ibland. Det senaste halvåret har det dock blivit ganska tätt mellan gångerna och jag vill ju VERKLIGEN INTE äventyra min hälsa genom att strunta i symptomen på magsmärtor när jag just ska till och gastric bypassa mig. Men jag är direkt LIVRÄDD inför en gastroskopi. Verkar ju urjobbigt och läskigt/äckligt. EN SLANG GENOM HALSEN ner till magen. Hur undgår man kräkreflexerna? huga! Nåväl. Andra verkar ju överleva det. Och jag har länge tänkt att jag måste ta tag i besvären och få dom utredda. Bra att det blir gjort!

Men jag fick i alla fall alla mina tider idag. 
8 feb blir det besök hos Dietisten. Där efter blir det FYRA veckor flyt (SUCK)
6 mars är det Preop-besök hos narkosläkarn
11 mars är operationsdagen

Efter beviljat beslut är man "garanterad" att få en operation inom tre månader. Jag kunde ha fått en tidigare, redan i februari, men vi har många praktiska faktorer att ta hänsyn till, som hur min man kan vara föräldraledig när jag ska vara sjukskriven och så vidare som gör att just i början på mars passar oss bäst.
Hade ju allra helst velat göra operationen i JANUARI, men doktorn sneglade på mitt BMI och konstaterade bestämt att det blir fyra veckor flyt! Känner mig lite matt när jag tänker på det. FYRA JÄVLA VECKOR!! Fast jag har ju gjort det förut.....eller TOLV rättare sagt i och med Itrim. Och med lite perspektiv på tillvaron är det ju faktiskt inte så lång tid.
Knappt en månad! Efter open följer ju ytterligare två veckor (en med vanliga soppor och en med puread kost). Men ändå. Sex veckor totalt med "specialkost" och det är fortfarande lite drygt en månad ^^
Och därefter är det ju förhoppningsvis ALDRIG MER I LIVET!

Så. The final countdown has started!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar